Της Μαριέτας Χριστοπούλου
Newsletter του Ladylike Shopping
Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, που ακούγοντας για ιαματικά λουτρά, δε φέρνουν στο μυαλό τους παππούδες, γιαγιάδες και μαγκούρες. Δικαίως φυσικά, γιατί οι “καυτοί” προορισμοί είναι δημοφιλείς σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε ρεβάνς;
Όχι ότι έχουμε κάτι με την τρίτη ηλικία, αλλά τα ιαματικά νερά είναι μια πολυτέλεια από την οποία έχουμε πολλά να κερδίσουμε και εμείς οι νεότεροι. Την εποχή που τα spa έχουν μπει στη ζωή μας, δεν γίνεται να αγνοούμε τη φυσική τους εκδοχή και την ευεργετική τους δράση. Είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα των ξενοδοχείων που έχουν την τύχη να βρίσκονται κοντά σε πηγές, τα ιαματικά λουτρά είναι θαυματουργά.
Δεν το βγάλαμε φυσικά από το μυαλό μας, ούτε αρκεστήκαμε σε διάφορα τα οποία έχουμε ακούσει φευγαλέα. Μιλήσαμε με γιατρό που ξέρει καλά το θέμα, για να μας πει αν όντως μπορούμε να τα κάνουμε σύμμαχο μας ακόμα και αν έχουμε ηλικία κάτω από 60.
Επιλέξαμε την Tatiana Morozova, η οποία εργάζεται ως γενική γιατρός και επιμελήτρια Α’ στο κέντρο Υγείας Ιστιαίας – λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα γνωστά λουτρά της Αιδηψού. Η κ. Morozova, που έχει εργαστεί και ως λουτρίατρος και έχει κάνει σεμινάρια για τη δράση των ιαματικών νερών μέχρι και την Ιαπωνία, έκανε λόγο για “θησαυρό” που μένει ανεκμετάλλευτος.
Τι μας είπε; Ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα τους, απλά και μόνο κάνοντας μερικά μπάνια σε καυτές γούρνες.
Ξεκινώντας από την εφηβεία, τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στην ακμή. “Με μια διαδικασία που κρατά περίπου μία ώρα, καθαρίζουμε πρόσωπο και βάζουμε επιθέματα από ιαματικό νερό κατευθείαν από την πηγή”.
Το δέρμα, πάντως, φαίνεται ότι γενικά αγαπά το ιαματικό νερό καθώς εκτός από την ακμή, μπορεί να βοηθήσει στα εκζέματα και την ψωρίαση ακόμα και την απλή ξηροδερμία. “Παρέχει ενυδάτωση και ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Το δέρμα αποκτά βελούδινη υφή” μας είπε η κ. Morozova. Μάλιστα, η διαφορά δε θέλει πολύ χρόνο για να φανεί. Στα πρώτα 2-3 μπάνια, το δέρμα έχει αλλάξει υφή και όψη.
Άμεση ανακούφιση, όμως, δίνει το ιαματικό νερό και σε γυναικολογικά προβλήματα. Είναι ότι πρέπει για τα ανακούφιση από τη δυσμηνόρροια ενώ καταπολεμά και τις φλεγμονές ή τα κρυολογήματα. Επίσης, είναι σύμμαχος των ζευγαριών που θέλουν να γίνουν γονείς. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Μorozova, πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμοποίησης λόγω κάποιας στειρότητας, κάνοντας μπάνια τεκνοποιούν το επόμενο διάστημα.
Όσο για τα… νεύρα; Παράδεισος. Το ιαματικό νερό, μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Ειδικά για όσες γυναίκες πάσχουν από αϋπνίες, η κ. Morozova μας ανέφερε ότι είναι βοηθητικό να κάνουν μπάνιο σε ανάμικτο νερό ή μέσα στην πηγή, τις βραδινές ώρες. Μετά από 3 μπάνια, ο ύπνος θα είναι πιο εύκολος και γλυκός. Επίσης, βοηθητικά είναι και για όσους πάσχουν από κατάθλιψη και άλλες νευρασθένειες.
Ένα άλλο συχνό πρόβλημα των γυναικών, η αναιμία, μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ιαματικά λουτρά. Το πρωινό μπάνιο σε θάλασσα με ρεύματα καυτού νερού, βοηθά με ένα “μαγικό” τρόπο το αίμα.
Τέλος, οι θερμές πηγές είναι… ταμάμ για αρθροπάθειες και μάντεψε, για την τενοντίτιδα!
Σου κάναμε, λοιπόν, μια λίστα με τους λόγους που θα πρέπει να σκεφτείς διπλά μια επίσκεψη σε έναν προορισμό που έχει ιαματικές πηγές. Είναι σε όλη την Ελλάδα και δε φεύγουν ούτε το χειμώνα, μην το ξεχνάς.
Πριν ξεκινήσεις να τις αναζητάς και να τις εκμεταλλεύεσαι, θα μπορούσες να ρωτήσεις τον προσωπικό σου γιατρό να σου πει τη γνώμη του, σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ή ακόμα και απλά αν θέλεις να νιώσεις καλύτερα.
Γιατροί που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που έχουν ιαματικά νερά, ίσως μπορούν να σου μιλήσουν πολύ πιο εμπεριστατωμένα και να σου δώσουν συμβουλές για το πόσο μπορείς να μείνεις στο νερό, ποιές ώρες κλπ.
Tο να επιλέξεις απλά να βουτήξεις, μπορεί να έχει πλάκα ναι, αλλά υπάρχει περίπτωση να μη σε βοηθήσει ή να σου κάνει και ζημιά. Για παράδειγμα, αντεδείκνυται για παθήσεις σε οξεία φάση, οστεοπόρωση και καρινοπάθειες. Επίσης, δεν συνιστάται σε μικρά παιδιά.
Τα ιαματικά νερά δεν είναι απλά καυτά νερά. Γιατρεύουν γιατί εκτός από την υψηλή τους θερμοκρασία, παρέχουν φυσικό υδρομασάζ και περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία που έρχονται από τα βάθη της γης.
Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ εκτός από θειάφι μυρίζομαι ευεξία και υγεία…Καλά μπάνια!